La o simplă căutare a expresiei employee engagement, Google afișează aproximativ 2.540.000.000 rezultate, în mai puțin de o secundă. Acest lucru denotă importanța pe care subiectul implicării angajaților o prezintă. Și, într-adevăr, cea mai mare doleanță a managerilor de pretutindeni și din orice domeniu de activitate este legată de implicarea angajaților la locul de muncă. Sau, mai bine zis, de lipsa implicării, care se repercutează direct în performanța, profitabilitatea, cifra de afaceri și, în general, în toate rezultatele companiei. Conform unui raport Gallup “State of the Global Workplace”, doar 15% dintre angajații din întreaga lume sunt implicați la locurile lor de muncă, 67 % nu sunt deloc implicați, iar 18% sunt total deconectați activ. Un raport cu atât mai îngrijorător cu cât, în contextul actual, mai mult ca oricând, organizațiile se bazează pe energia, angajamentul și implicarea forței de muncă pentru a supraviețui și a prospera.
87% dintre organizații menționează engagement-ul ca una dintre provocările lor de top, iar 50% consideră problema „foarte importantă” (Global Human Capital, Deloitte). În plus, 71% dintre Millennials spun că nu sunt implicați sau sunt dezinteresați total la locul de muncă (Gallup).
Înainte de a vă oferi câteva sugestii despre cum poate fi crescut nivelul individual, de echipă sau organizațional de implicare, trebuie să definim acest termen – cunoscut în engleză ca employee engagement – căci, de cele mai multe ori, problemele apar și pentru că i se atribuie înțelesuri diferite, de oameni diferiți.
Ce este împlicarea angajaților și ce sunt angajații implicați?
Implicarea angajaților este un concept relativ nou în domeniul HR, care descrie nivelul de entuziasm și dedicare pe care un angajat îl simte față de locul de muncă și față de sarcinile pe care le are de îndeplinit. Implicarea angajaților înseamnă mai mult decât faptul că angajații sunt mulțumiți de munca lor sau locul lor de muncă – este vorba despre un anume sentiment de mândrie și conexiune cu activitatea pe care o fac, ceea ce duce la o mai mare satisfacție a muncii, o creștere a productivității și a calității acesteia.
Angajații implicați sunt preocupați cu adevărat de munca lor și de performanța companiei, investesc emoțional, își dedică timpul, talentul și energia pentru a adăuga valoare echipei lor și pentru a promova inițiativele organizației. La antipod, angajații neimplicați, adesea greu de identificat, deoarece afișează o aparentă mulțumire fată de rolul lor, depun un effort minim de îndeplinire a sarcinilor, și nu se simt investiți în misiunea, viziunea, valorile sau obiectivele companiei. Ei nu sunt preocupați de productivitate sau de profitabilitatea companiei. Deși pot reprezenta o amenințare pentru organizație, cu o abordare adecvată din partea managerilor, ei pot fi transformați în angajați implicați. Riscul cel mai mare pentru o companie îl reprezintă, însă, angajații total deconectați, care sunt în mod constant negativi, creează un mediu toxic, domină timpul managerilor lor și consumă inutil resursele companiei. Acești angajați pot răspândi cu ușurință un aer toxic în întreaga organizație și rareori pot fi transformați în angajați implicați. Clasificarea pe care am făcut-o, după gradul de implicare, poate fi utilă atât în identificarea tipurilor, cât și în aplicarea unor strategii sau metodologii personalizate de implicare a angajaților.
Desigur, majoritatea managerilor sunt familiarizați, în teorie, cu problema implicării angajaților. Ce au ei nevoie să cunoască este setul de soluții practice, concrete, care să transforme un angajat neimplicat, ce vine cu lehamite la muncă, într-unul implicat, entuziast, fără să-i neglijeze, totodată, pe cei deja implicați, care au și ei nevoie, la rândul lor, de recunoaștere și gratitudine pentru loialitatea și implicarea de care dau dovadă. De aceea, în cele ce urmează, vom oferi câteva direcții practice, care să orienteze acțiunile managerilor spre creșterea employee engagement-ului angajaților lor, sintetizate sub forma a 5 principii, ușor de reținut.
5 principii de bază pentru a crește împlicarea angajaților
1. Întreabă și vei afla
Primul „secret” pentru creșterea implicării angajaților este că nu există niciun secret. Pur și simplu, în momentul în care detectează o lipsă sau o scădere a nivelului de implicare, managerii trebuie să întrebe direct angajații de ce anume au nevoie pentru a-și îmbunătăți performanța sau care sunt schimbările ce trebuie făcute pentru a le face timpul la muncă mai productiv și mai fructuos. S-ar putea să fie surprinși de cât de simplă poate fi soluția uneori! Dar, pentru aceasta, e necesar ca relația dintre manager și angajat să fie una transparentă și bazată pe încredere.
2. Cunoaște-ți angajații
Poate nu chiar ca pe tine însuți, însă pentru a aprecia și susține cel mai bine angajații, trebuie să știți cine sunt aceștia, ca oameni. Nu există niciun program, proces sau substitut pentru a construi, pur și simplu, relații autentice cu oamenii din echipă.
3. Aplică principiul clarității
Expuneți clar cum pot contribui angajații la obiectivele generale. Ei trebuie să știe exact cum se încadrează în organizație, care este rolul lor. Fără această perspectivă, se vor simți ca o rotiță invizibilă a mecanismului, făcând o muncă pe care nimeni nu o percepe sau apreciază. Dacă este necesar, construiți o diagramă care să indice modul în care munca fiecărui angajat îi afectează pe ceilalți și compania în general.
De asemenea, claritatea este necesară și în fixarea obiectivelor. Există momente în care angajații, pur și simplu, amestecă sau confundă rolurile și obiectivele. Clarificarea obiectivelor și responsabilităților este vitală.
4. Spune “mulțumesc!”
Pare, într-adevăr, un lucru atât de simplu, dar el este adesea trecut cu vederea, mai ales în organizațiile mari. Acest “mulțumesc!” poate lua diferite forme – de la un simplu cuvânt, la o primă financiară. Peste 91% dintre profesioniștii în HR cred că recunoașterea și recompensa fac ca angajații să fie mai implicați la locul de muncă. Aprecierea, sub orice formă, a eforturilor angajaților nu doar că va crește motivația și implicarea acestora, dar îi va inspira și pe alții, mai puțin implicați, să se implice mai mult.
5. Influența mediului asupra individului
Este un principiu social binecunoscut, care funcționează fără excepție și la locul de muncă. De aceea, trebuie să vă asigurați că mediul de lucru pe care îl construiți și promovați în organizație este unul benefic, reconfortant, atât din punct de vedere fizic, cât și psihic, căci munca zilnică poate fi o experiență obositoare după un timp și simpla repetiție poate duce la scăderea implicării.